Засолені ґрунти – це ґрунти, в яких кількість солей перевищує допустимі норми, що шкідливо позначається на рослинах. Вже при вмісті солей у ґрунті (0,25% від маси), Ви не зможете вирощувати більшу частину рослин. Якісь звичайно переживуть, але більшість, без спеціальних агротехнічних прийомів, у таких умовах жити просто не зможуть.

 

Як же це все відбувається?

Засолені ділянки трапляються у посушливих регіонах. Якщо клімат вологий, опадів випадає багато, всі солі, які містяться в ґрунті, промиваються і йдуть у нижні шари, тому ґрунт залишається нормальним і родючим. Але в посушливих регіонах все якраз не так. Вода випаровується більше, опадів випадає мало, і поступово солі накопичуються у верхньому, колись родючому, шарі. Рослини, при перевищенні певної концентрації, вижити вже в цих умовах просто не можуть.

Найцікавіше, що засолення може відбуватися не лише природним шляхом. Самі ми (садівники) можемо зробити свій ґрунт неживим, засоленим саме неправильними поливами. Тільки невелика кількість садівників поливає свої ділянки видобуваючи воду з якихось дуже глибоких свердловин (якісну воду). Як правило, поливають неглибокими свердловинами з високою мінералізацією, де цих солей досить багато, і ці солі поступово осідають, залишаючись у поверхневому шарі грунту.

Різні культури, які вирощуємо на своїх ділянках, по-різному реагують на засоленість. Найстійкіша – це буряк; середньостійкі – картопля, томати, перці, баклажан; серед плодових – слива і вишня. Але є культури, які зовсім не переносять засоленості, навіть мінімальної (редиска, цибуля, часник, огірки, а серед плодових - яблуня, груша).

Важлива інформація: «При сильному засоленні грунту, навіть найстійкіші культури не зможуть вижити».

 

Як повернути родючість ґрунту і зробити його менш засоленим або взагалі позбутися цього ефекту?

Є кілька агротехнічних заходів:

  1. Пролити Вашу територію величезною кількістю води (приблизно 150 л води на 1 м²), попередньо зробивши дренаж.

Тут потрібно розуміти, що Вам доведеться видалити все з ділянки, оскільки жодна культура такої кількості води не витримає. Такий спосіб мало кому підійде, тому що він дуже трудомісткий, витратний і досить складний.

 

  1. Поливати хорошою водою.

Якщо у Вас немає на ділянці глибокої свердловини, то запасіться ємностями, в яких вода повинна відстоюватися. За два-три дні, у верхньому шарі води, мінералізація зменшується до 30%, і всі мінеральні солі осядуть вниз. Тому, відстоюйте воду і поливайте цим «верхнім шаром» Ваші рослини. Так само, якщо поливати водою з природних водойм.

Важливо: "Не намагайтеся встановлювати всмоктувальний шланг насоса кудись на дно, поливайте саме поверхневим шаром".

 

  1. Ніколи не поливайте "малими порціями".

При таких поливах волога залишається на поверхні і дуже швидко випаровується, а самі солі накопичуються в грунті. Поливаючи великими порціями, Ви розчиняєте ці солі, щоб вони мали можливість піти глибше в землю, де вже відсутня коренева наших рослин.

 

  1. Гіпсування.

Потрібно взяти «гіпс», розсипати на Вашій ділянці, перекопати її (на пів штика лопати), рясно полити і замульчувати органічним матеріалом. Це дасть змогу суттєво знизити засолення Ваших ґрунтів.

Важливо знати: «Використання органіки (органічних добрив) у великих кількостях, здатне частково вилікувати проблему «засолення» та покращити стан Вашого ґрунту».

 

  1. Використання сидератів.

Їх висаджують на ділянці, а потім скошують і закладають в ґрунт. Наприклад, люцерна. Для свого зростання вона використовує солі, і за рахунок розвитку кореневої системи утворює дренажні ходи, через які засолена волога з водою може йти в нижні горизонти грунту.

 

  1. «Глиняна підстилка».

Зняти верхній шар ґрунту (на глибину не менше 80 см), завезти глину, і внизу зробити «глиняну підстилку» (товщиною не менше 30 см), щільно утрамбовуючи її. Потім, вже зверху, засипати гарною родючою землею. Такий «агротехнічний захід» дозволить вирощувати Ваші рослини наче у великому «гігантському горщику».