Порівняно зі смородиною та аґрусом ця культура ще не така популярна у наших садівників, але принаймні є кілька причин заради яких варто її вирощувати.

Ми вирощуємо ягідні культури насамперед заради смакових якостей. Так ось лохина має дивовижний смак ягід, набагато соковитіший і солодший за багатьом відому чорницю. Та й урожайність таких кущів досить велика. Коли лохина виросте, з кожного такого куща Ви зможете збирати до 10 кг ягід. Самі ягоди досить великі. Їх можна їсти у свіжому вигляді, використовувати для зимових заготовок або якихось своїх кулінарних шедеврів. Вони містять велику кількість біологічно-активних корисних речовин і допомагають у боротьбі із захворюваннями нервової та серцево-судинної системи, травного тракту. Вчені довели, що регулярне споживання ягід лохини дозволяє покращити зір, зменшує кількість бляшок холестерину і зміцнює стінки кровоносних судин. Сік плодів дозволяє виводити з організму шкідливі речовини, наслідки радіоактивного опромінення, викиди шкідливих підприємств.

Цікавий факт: «Є думка, що ягоди лохини, при регулярному їх споживанні, суттєво зменшують ризик утворення ракових клітин».

 

Лохину з упевненістю можна віднести до рослин невибагливих і не складних у догляді. Вона практично не уражається хворобами чи шкідниками. Більшість сортів спокійно витримують зниження температури до -30 градусів. Головне, вибрати хороший сорт, що підходить до Вашої місцевості, та створити всі необхідні умови для розвитку (посадити у сонячне та добре освітлене місце захищене від вітрів).

А що щодо кислотності ґрунту?

Ось тут лохина досить вимоглива. Якщо на Вашій ділянці ґрунти лужні або нейтральні, потрібно вжити підготовчих заходів. Навіть для посадки невеликого саджанця варто викопати велику яму, а грунт змішати з верховим кислим торфом або з сосновою корою/хвойною тирсою, що добре перепріла.

Сам ґрунт (під лохиною) Вам знадобиться періодично підкислювати. Ви можете видавлювати лимон у воду і нею поливати рослини, або настоювати воду на якихось кислих рослинах (наприклад, на щавлі або на ревені). Але найкраще використовувати спеціалізовані добрива та підкислювачі.

На сьогоднішній день виведено вже понад сто різних сортів. Вони відрізняються врожайністю, розмірами, термінами дозрівання ягід т.д. т.п.. При вмілому підборі сортів Ви можете насолоджуватися чудовим смаком з початку липня та до кінця вересня.

Та й, нарешті, декоративних якостей ніхто не скасовував. Адже лохина декоративна практично протягом усього року. Весною вона порадує красивими білими дзвіночками квітів; влітку, коли дозрівають ягоди – це одне задоволення; восени - її листя стає гарного багряного кольору. На жаль, ландшафтні дизайнери вкрай рідко використовують лохину для своїх цілей, адже вона чудово переносить стрижку і може використовуватися навіть як живоплот.