Навіщо їх обрізати?
- по-перше, щоб правильно сформувати кущ;
- по-друге, щоб кущ формував досить велику кількість ягід;
- по-третє, щоб кущ добре освітлювався, прогрівався, і ягоди, які зав'язалися, добре визрівали, були великі та смачні.
Майте на увазі, зрізаючи гілки на ягідному чагарнику, обов'язково зрізайте їх врівень з ґрунтом, не залишаючи жодних пеньків, оскільки вони є джерелом зараження Вашої рослини хворобами або шкідниками. Ну і пам'ятайте, що для роботи Вам знадобиться гострий секатор і, в деяких випадках, де товсті гілки - ножівка або садова пила.
Обрізання малини. Малина має таку біологічну особливість: «Перший рік пагін росте, а на другий - плодоносить». Ті пагони, які вже відплодоносили, можна спокійно обрізати (на рівні грунту). Зазвичай малину обрізають восени, але можна залишати і на весну. Робиться це для того, щоб сніг краще затримувався і коренева частина не вимерзла.
Нині все частіше садівники вирощують ремонтантну малину, яка плодоносить саме на пагонах цього року. Ось таку малину можна безбоязно обрізати восени. Тобто гілку, яка відплодоносила повністю. Якщо не зробили це восени, то можна і навесні.
Чорна смородина. Справа в тому, що смак чорної смородини формується протягом кількох років (рекомендують п'ять років). Тому на правильно сформованому кущі повинні бути по 3-4 гілочки різного віку.
Червона та біла смородина. Особливість червоної та білої смородини полягає в тому, що у них плодові бруньки формуються здебільшого на верхівках однорічних пагонів/приростів. Тому, в жодному разі, ці верхівки однорічних пагонів/приростів не видаляйте, оскільки Ви значно знизите врожайність. Обов'язково залишайте щороку 3-4 нові потужні гілки, які потихеньку замінять ті, які були видалені.
Рекомендація: «Якщо всі гілки зібралися в купу, навіть якщо на них сформується досить хороший урожай, він погано визріватиме. Тому обов'язково проріжуйте кущ».
Аґрус. Весняна технологія обрізки кущів аґрусу, в принципі така сама, як і обрізка червоної або білої смородини. Так само потрібно залишати кілька гілок різного віку (до 6 років), а решту видаляти (старше 6 років). Найкращий урожай у аґрусу на 2-3-річних гілках.
Цікавий факт: «У кущів аґрусу можна вкорочувати верхівки. Плоди із-за цього стають більшими і смачнішими».
Підсумок. Запущені кущі бажано омолоджувати. Для цього їх треба обрізати. Але пам’ятайте, що у жодному разі не обрізайте кущ повністю за весь рік. В принципі, він відросте, але так робити не варто. Залишіть якісь плодові гілки, а частину приберіть. Таку процедуру розтягніть на два-три роки. Ви будете з урожаєм і, в той же час, кущ буде активно і плавно омолоджуватися, випускати нові гілки.