Плодові дерева можна обрізати восени, проте краще цю роботу таки залишити на весну, так як ми не знаємо, якою буде зима. Лише навесні вже стає зрозуміло, які бруньки підмерзли, а які ні.

 

Навіщо взагалі обрізають плодові дерева?

  1. Сильне загущення крони.

Якщо світло потрапляє на гілки, то там закладаються плодові бруньки, які цвістимуть і плодоноситимуть. Якщо світло не потрапляє усередину крони, коли крона сильно загущена, швидше за все, плодові бруньки не утворюватимуться. Там спостерігатиметься тільки зростання самих гілок, а все плодоношення переміститься на периферію крони.

  1. Сильно запущено внутрішню частину крони.

Це чудове місце для поширення різноманітних хвороб та шкідників. Вони люблять такі затишні місця.

  1. Регулювання розміру дерева.

Майте на увазі: "У нас дерево або сильно росте, або добре плодоносить". Ось це взаємовиключні фактори. Завдання садівника - знайти оптимальний баланс, щоб дерево все-таки давало невеликий приріст, але досить добре плодоносило. Якщо дерево тільки ростиме, то плодоносити, швидше за все, воно не буде.

Важливо: «Саме обрізання починаємо знизу вверх. Спочатку видаляємо нижні гілки, потроху піднімаючись, а потім від середини крони до її периферії».

 

Принципи обрізання гілок:

  1. Обрізання «на бруньку».

Це означає, що гілку вкорочують до бруньки, спрямованої від центру назовні. Якщо у рослини загущений центр і потрібно розширити, розрідити крону, обрізають «на зовнішню бруньку». Коли рослина занадто розлога і потрібно підняти нижні гілки, посилити центр, обрізають «на внутрішню бруньку», тобто ту, яка спрямована до центру крони.

 

  1. Обрізання "на кільце".

Даний спосіб обрізки застосовується в ситуації, коли потрібно вирізати досить велику гілку дерева. Наприклад, засохлу, зламану, неплодоносну або слабку гілку.

Важливо: «При використанні такого принципу, обрізати потрібно так, щоб не залишати пеньочка».

 

  1. Обрізання «на бічне відгалуження».

Відмінна риса даного типу зрізу від зрізу «на кільце» полягає в тому, що основні гілки дерева переводять на бічні гілки, які стають головними. При цьому обрізка проводиться таким чином, що зріз спрямований паралельно до зростання бічної гілки, створюючи тим самим оптимальні умови для загоєння рани. Цілями даної техніки обрізки є: обмеження крони, зниження її висоти і т.д.

Важливо: «Таке само, зріз проводиться безпосередньо над гілочкою, щоб пеньочків ніяких не залишалося».

 

Підсумок. Звичайно, будь-яку обрізку потрібно починати з того, що потрібно видалити сухі поламані гілки. Ну і не забувайте про найголовніше правило: "Після обрізки, всі ці "ранки", розміром більше 1 см, обов'язково замазуйте садовим варом". Робіть це не одразу. Обріжте спочатку все дерево, воно трохи підсохне за цей час, і тоді замазуйте.